Heilig Bloedprocessie Boxtel
De Beeldenstorm

Bloedmirakelse Avond.

Op zondag 27 mei trekt de Bloedprocessie vanaf drie uur weer door de straten van Boxtel. Deze processie met zo'n 500 figuranten in historische kostuums is een eerbetoon aan het Heilig Bloedwonder.

Jaarlijks komen vele duizenden bezoekers naar dit bijzondere spektakel. Zij laten zich verrassen door muziek, zang, voordracht, ritme en kleur. In aanloop naar dit bijzondere evenement zal er op woensdag 23 mei aanstaande een 'Bloedmirakelse avond' worden georganiseerd.

Het onderwerp is: De Beeldenstorm. Het zal een avondvullend programma worden met een boeiende lezing over de Beeldenstorm. De avond zal worden opgeluisterd door passende muziek en zal plaatsvinden in de, speciaal voor deze avond sfeervol uitgelichte, Sint-Petrusbasiliek.


Met de titel Boxtel, de Beeldenstorm (1566) en Alva's Raad van Beroerten opent de jonge historicus Sander Wassing (1987) uit Utrecht zijn presentatie tijdens de achtste editie van de Bloedmirakelse Avond. Heer Jan II van Horne, heer van Boxtel, Liempde en Esch is een van de honderden leden van het Verbond der Edelen die in 1566 het beroemde Smeekschrift aan de Spaanse koning heeft ondertekend. Zij vertolken daarmee de grote onvrede onder de bevolking die is ontstaan nadat de Spaanse koning Philips II het verzoek om vrijheid van godsdienst in de Nederlanden heeft verworpen en onbespreekbaar heeft verklaard. Als gevolg hiervan ontstaan vanaf augustus van dat jaar overal oproeren (de Beeldenstorm) die uiteindelijk zullen uitmonden in de opstand van Willem van Oranje en zijn volgers tegen de Spanjaarden in 1568 (het begin van de Tachtigjarige Oorlog).

Wassing vertelt zijn verhaal in vier delen: het begin van de hervorming door Maarten Luther in 1517, de radicalisering van de reformatie, de oplopende spanningen en de hagepreken en uiteindelijk de Beeldenstorm en de Raad van Beroerten; de speciale rechtbank die is opgericht door generaal Alva (het antwoord van Philips II tegen de beeldenstormers). Ook Jan van Horne II komt in beeld. Wat had hij precies op zijn geweten en hoe liep het met hem af? Trof Alva's harde hand ook inwoners van Boxtel? Tijdens de lezing komen deze vragen ondermeer aan de orde.

Het professionele ensemble Camerata Trajectina uit Utrecht (opgericht in 1974) wisselt de blokken af met delen uit hun programma 'Een nieuwe Liedt wy heven aen: muziek uit de vroege reformatietijd'. Camerata Trajectina heeft pionierswerk verricht door aandacht te besteden aan de Lutherse muziek in de Nederlanden die in de reformatie is ontstaan en onderbelicht is gebleven. De drie grote bewegingen uit de 16e eeuw: lutheranen, wederdopers en calvinisten maakten gebruik van teksten en melodieën veelal van Luther zelf. Camerata Trajectina brengt hiermee Nederlands muzikaal erfgoed tot leven in zijn culturele context, op speelse manier gebracht en tegelijkertijd wetenschappelijk onderbouwd. Het ensemble bestaat uit vijf musici die zingen en (nagebouwde) oude instrumenten uit die tijd bespelen.

Het optreden komt mede tot stand in samenwerking met Klassiek in de Kerken (KLiK).

Deze bijzondere Bloedmirakelse Avond vindt plaats op woensdagavond 23 mei in de Petrusbasiliek.
Aanvang 20:15 uur. Toegang: €12,50.
Voorverkoop met korting: maak voor 16 mei €11,00 over op IBAN NL18 RABO 0162 404 794 o.v.v. uw naam en Bloedmirakelse Avond. Kaarten liggen klaar bij de ingang van de basiliek.