Heilig Bloedprocessie Boxtel
Jaaroverzicht 2021

Jaaroverzicht 2021.
Op zondag 30 mei 2021 zou de Heilig Bloedprocessie voor het eerst weer vertrekken vanaf Duinendaal. Helaas werd de processie afgelast. Dit keer niet door de regen maar door de Corona-pandemie.

Bloedmirakelse Avond.
Ook de Bloedmirakelse Avond kon dit jaar niet doorgaan vanwege de Corona-pandemie.

Financiën.
Voor de financiële verantwoording wordt verwezen naar de jaarrekening van de penningmeester.

Verhuizing.
Op 16 november 2019 heeft de verhuizing van de kleding en attributen van de zolder van de Sint Petrusschool naar de bovenverdieping van het koetshuis op Duinendaal plaatsgevonden. De Heilig Bloedprocessie had in 2020 voor het eerst moeten vertrekken vanaf Duinendaal. In verband met de maatregelen rondom de Corona-pandemie is de processie afgelast van 2020 en ook die van 2021 afgelast. De processie heeft dus nog niet getrokken vanaf de nieuwe locatie.

Bloedprocessie in 2024.
In 2024 zal het precies 100 jaar geleden zijn dat de Heilig Bloeddoek (het corporale) terugkeerde naar Boxtel. In 2013 werd de intentie uitgesproken het Heilig Bloedspel, dat in 1949 voor het eerst werd opgevoerd, elke 5 jaar te gaan opvoeren. In 2019 een dankfeest georganiseerd i.p.v. een Bloedspel. In 2024, 5 jaar later, zal het 100-jarig jubileum worden gevierd.
De voorbereidingen voor de viering zijn van start gegaan.

Cultureel erfgoed.
In 2017 werden contacten gelegd met de Boxmeerse Vaart in Boxmeer en de Heilig Bloedprocessie van Hoogstraten. De drie Bloedprocessies hebben gezamelijk de ambitie om een vermelding op de UNESCO Wereld Immaterieel Erfgoedlijst te verkrijgen. In 2020 is de evaluatie Erfgoedzorg over de jaren 2016 t/m 2019 gedaan. Hiervoor is een uitgebreide vragenlijst ingevuld. De evaluatie is positief afgesloten en de toestemming om het logo van immaterieel erfgoed te mogen voeren is daarmee weer verlengd.

Hoogstraten.
De externe betrekkingen met de Heilig Bloedprocessie van Hoogstraten werden in 2021 onverminderd voortgezet. Helaas ging ook de processie in Hoogstraten niet door vanwege de pandemie.

Website.
De website van de Heilig Bloedstichting 'www.bloedprocessieboxtel.nl' blijft veel bezoekers trekken. Deze website draagt bij tot bekendheid van de processie. Zo registreert ook de Facebookpagina 'bloedprocessieboxtel' vele bezoekers. Beide media zijn belangrijke communicatiemiddelen naar de deelnemers en andere belangstellenden aan de processie.

Boxtel, 07-02-2022
Het bestuur van de Heilig Bloedstichting Boxtel,

De secretaris,
Ingebjorg van Liempt- van Eekelen