Heilig Bloedprocessie Boxtel
Alfred Ost en de Heilig Bloedprocessie

Alfred Ost en de Heilig Bloedprocessie.

Kleurrijke pentekeningen van de Vlaamse kunstschilder over het volk op bedevaart.

Museum Boxtel (MUBO) presenteert in samenwerking met het Stedelijk Museum Hoogstraten in België van 21 mei tot en met 10 juli 2016 een unieke expositie van werken van de Vlaamse kunstschilder Alfred Ost (1884-1945). Als schilder en tekenaar van het dagelijks leven, maakte Ost in 1937 een unieke reeks werken over het volk dat op bedevaart kwam naar de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten. Nog nooit is deze reeks van werken tentoongesteld in een Nederlands museum, MUBO heeft hiermee dus een echter primeur. Het symboliseert de band tussen Boxtel en Hoogstraten als het gaat over het Heilig Bloedwonder en Heilig Bloedprocessie. Maar los van dit onderwerp zijn de werken qua kleurstelling, tekentechniek en aquarelachtige inkleuring een lust voor het oog en sowieso de moeite van een bezoek waard.

De expositie omvat in totaal 36 schilderijen, die in tijdelijk bruikleen zijn gegeven door het Stedelijk Museum in Hoogstraten (België). Alfred Ost maakte voor zijn werken geen schetsen of voorstudies. Hij tekende het werk direct op doek, zo ook voor de reeks van 36 werken. Die zijn tot stand zijn gekomen met een combinatietechniek. Eerst tekende hij het onderwerp in zwarte lijnen met Chinese inkt en vervolgens kleurde hij ze op een aquarelachtige wijze in. Hierbij gebruikte hij opvallend veel rode kleuren als de voorstelling van zijn tekening direct refereerde aan het Heilig Bloedwonder.

Als leerling van het Klein Seminarie, kwam Alfred Ost in aanraking met de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten. Hij had daar vele vrienden en was vaste gast op de Heilig Bloed bedevaart. Ost was geboeid door het volk dat op bedevaart kwam: Noord-Brabanders, Kempische boeren, heren en dames uit de stad, pastoors, kermisvolk en bedelaars. Zijn bewondering voor de bedevaarders ging zo ver dat hij hierover in 1937 een reeks werken maakte om deze te schenken aan de Hoogstraatse gemeenschap. Hiertoe werd in 1939 een Heilig Bloedmuseum in Hoogstraten opgericht.

Alfred Ost werd geboren op 14 februari 1884 in Zwijndrecht in België en overleed op 9 oktober 1945 in Antwerpen. Alfred Ost was een Vlaams kunstschilder, die vanaf 1910 het dagelijks leven tekende en schilderde in Mechelen. In Mechelen en Antwerpen volgde hij zijn artistieke opleiding, samen met o.a. Prosper de Troyer en Rik Wouters. Tijden de eerste wereldoorlog verbleef hij in Nederland om zich in te zetten voor noodlijdenden. Hij tekende in die tijd veel affiches in opdracht van drukkerij Kotting in Amsterdam. Ost is een uitzonderlijk tekenaar, een uitstekend aquarellist en een zeer goed schilder. Hij wordt ook wel de 'Zwijndrechtse tovenaar' genoemd. Veel succes verwierf hij met zijn beroemde 'Ostiaanse paarden'.

Tijdens de tot 10 juli durende expositie is in de publieksruimte ook het processievaandel uit 1880 te zien. Het is gerestaureerd door Irene Pineda en Erna Verstraete.

De entreeprijs voor volwassenen is €3,50 en voor kinderen van 12 jaar en ouder €2,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13-17 uur.